Ik krijg veel vragen over hoe ik haren teken, hoe ik details maak, welke materialen ik gebruik, welke merken, en waarom. Dat zijn lastige vragen om in één zin in een chatbericht of mondeling uit te leggen. Waarom? Alle handelingen die ik verricht bij het maken van een tekening zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met elkaar, en je kan ze moeilijk los zien of begrijpen. Het één heeft invloed op het ander (net als in de natuur trouwens). Als je gemiddeld 20-60 uur besteedt aan één dier zijn dat ook nog eens een héleboel handelingen. Elk merk en elke vorm van pastel speelt een rol in mijn tekeningen. Je kan een tekening vergelijken met een geweven kleed: Om je de functie van één draad te laten begrijpen in het weefgetouw moet ik je laten zien wat zijn plaats is in het ontwerppatroon. Daarom heb ik besloten om hierover een blog te schrijven, zodat ik voortaan een meer volledig antwoord klaar heb staan. :)
2 - Achtergrond Vaak laat ik de achtergrond leeg en wit omdat ik wil dat alle aandacht naar het dier gaat, maar ik hou er ook van om een rustige achtergrond te maken met een mooi verloop van kleuren. Hiervoor gebruik ik het liefst PanPastels: Dat lijkt een beetje op oogschaduw, het is pastel in een napje. De PanPastels breng ik aan met de bijbehorende sponsjes. Om de kleuren zo goed mogelijk in elkaar over te laten lopen ga ik net zo lang in vloeiende bewegingen over het papier heen tot de kleuren niet meer te onderscheiden zijn van elkaar: Je kan pastel namelijk direct mengen op het papier.
5 - Tussendoor fixeren of niet Nu moet ik bepalen of de onderste lagen geschikt zijn om verder te bewerken. Misschien is de ondergrond te verzadigd of te glad geworden: Dan moet ik een dikke laag fixatief gebruiken. Door fixatief over de tekening te sprayen plakken de pasteldeeltjes weer vast aan het papier en verzinken ze gedeeltelijk. Bij fixeren worden alle kleuren wel een stuk donkerder, dat zal je dus later weer bij moeten werken. Eigenlijk vind ik dat best een fijne eigenschap, meestal maak ik mijn onderschildering namelijk per ongeluk wat te licht, en dat is dan meteen opgelost.
7 - Puntjes op de i
Snorharen en een wimper hier en daar, of wat glinstertjes in de ogen die ik vergeten ben. Ohja, en soms nog een handtekening. Het eindresultaat fixeer ik niet. Met een kneedgum haal ik eventueel nog wat viezigheid weg van de witte achtergrond. Dan is het werk af.
3 Reacties
Tanja
31/1/2020 13:39:15
Wat verschrikkelijk interessant om te lezen hoe je tekeningen opgebouwd worden.
Antwoord
Margreet
22/12/2020 18:58:35
Wat duidelijk omschreven. Hier heb ik wat aan. Dank je wel.
Antwoord
Bianca Knoester
19/2/2021 16:47:48
Wat een leuke blog, ik ben lid van de tekenclub en zo bij jou blog uitgekomen. Vraagje geef je zelf ook online les? Zou daar best belangstelling voor hebben. Nu volg ik vaak een online les Realisme in Portret. Ook heel leuk. Ik heb nu al een paar goede tips van je opgeslagen, bedankt. Gr Bianca Knoester . En oja ik ook autodidact, dus leer door het te doen.
Antwoord
Laat een antwoord achter. |
Hoe is het om kunstenaar te zijn?Artikelen over mijn ervaring als ondernemer, kunstenaar en mens. Pastel en tekenen Wat is pastel? Hoe teken ik een dier? Dieren tekenen met pastelkrijt: Mijn 11 geheimen Kunst en betekenis Verhalend hyperrealisme Ouroboros en mijn logo Ondernemer en kunstenaar Wat je nou echt doet op een doorsnee dag als kunstenaar Life as an artist is brutal (NL) Life as an artist is full of wonder (NL) Veganisme "Vond veganisten een beetje irritante betweters" Meer plantaardig eten: Waar begin je? Overig Onze beagle Joppe Gelukkig staat de wereld op pauze |
Producten |
Over mij |
|