Lonneke Grimbergen Art
  • Home
  • Over mij
  • Webshop
    • Hoe werkt de webshop?
    • Productinformatie
    • Algemene voorwaarden
    • Privacyverklaring
    • Wholesale
  • Verkooppunten
  • In opdracht
    • Prijslijst
    • Geschikte referentiefoto
  • Blog
  • Contact

Blog

Life as an artist is full of wonder

4/8/2020

2 Reacties

 
De vorige keer schreef ik een blog over 12 dingen waardoor ik het liefst de fik erin zou steken. Deze keer schrijf ik over 13 positieve dingen die ervoor zorgen dat ik dit werk nog steeds doe. Eentje meer, want dat is de sleutel naar doorzetten. Laten we nogmaals eerlijk zijn, je maakt ook heel veel bijzondere dingen mee als artiest en zzp'er. Life as an artist is full of wonder...

1. Met volle angst vooruit

Ik zal beginnen met een "geheimpje". Ik ben een angsthaas, altijd al geweest. Verlegen, faalangst, bang om afgewezen te worden, verlatingsangst, bang voor mensen, je kent het wel. Dapper dat ik een bedrijf ben begonnen? Uhhh... In den beginne totaal niet. Ik had de moed niet om verder te solliciteren en een beroep te kiezen zoals mensen dat 'horen' te doen. Ik had het eigenlijk opgegeven en ben gaan tekenen, want dat was iets waar ik écht plezier aan beleefde. Gaandeweg kwam ik er pas achter dat er veel meer moed nodig is om een bedrijf tot een succes te maken dan bij een sollicitatiegesprek. Maar toen had ik mijn zinnen er al op gezet en was het 'te laat'. Had ik het recht dan niet om gewoon te doen wat ik wilde doen?
Zodoende vulde ik mijn leven met nog meer angst. Publiekelijk mezelf zijn, openbaar spreken, mijn werk laten zien en daar geld voor vragen, een persoonlijke excentrieke missie uitdragen, en recht tegen het advies en de verwachtingen van je naasten ingaan ("kunstenaar worden is onmogelijk"). Dat klinkt allemaal negatief, maar dat is het niet. Eigenlijk moet ik het anders verwoorden: Ik vulde mijn leven met overwinningen.

2. De betere versie van jezelf worden

Je voelt hem al aankomen. De betere versie van jezelf dat ben jij zelf. Het kost alleen wat moeite om alle moeite die je doet om iemand anders te zijn de kop in te drukken. Mijn bedrijf heeft mij gered. Oké, nou kom ik wel heel erg met de deur in huis vallen, maar toch is het zo. Heel lang heb ik op de automatische piloot geleefd, mijn depressie diep verborgen en stilletjes gehoopt dat er geen volgende dag zou aanbreken. Nu is het meestal andersom. Mijn bedrijf gaf mij het doel dat ik zocht in mijn leven, hoe cliché het ook is.
Mijn bedrijf moet zo duurzaam mogelijk worden, want ik wil bijdragen aan het behoud van onze planeet en dierenwelzijn tot ik erbij neerval. Het lijkt tegenstrijdig dat ik de wereld wil beschermen terwijl ik er eerder nog voor wilde wegvluchten, maar ik kan niet negeren dat ik onderdeel ben van het probleem (de wijze waarop men tegenover de natuur staat) en dat het ook mijn verantwoordelijkheid is om er wat aan te doen. Ik ben verplicht om af te maken waar ik aan begonnen ben.
Terwijl ik verbeteringen doorvoerde in mijn bedrijf kon ik zelf ook niet achterblijven. Juist omdat ik me zo bezig houd met duurzaamheid ontdekte ik ook allerlei manieren om mijn persoonlijke leven te verduurzamen. Het begon met katoenen tasjes en zakjes om mijn boodschappen in te doen, en inmiddels ben ik veganist. Dat laatste gaf mij een deel van mijn gezondheid terug, het mooiste onverwachte cadeau dat ik ooit gekregen heb.

3. "Respect voor jouw carrièrekeuze"

"Respect voor jouw carrièrekeuze. Er zijn niet veel mensen die voor hun dromen durven te kiezen." - laatst is het nog tegen me gezegd tijdens een belangrijke afspraak met een zakelijke afnemer. Ik stond met een mond vol tanden. Hoe bedoel je, respect? Dacht ik bij mezelf. Er kwam alleen maar een twijfelachtige "ja.." uit mijn mond. Vaak ben ik zo druk bezig met de dingen die ik wil verbeteren dat ik vergeet dat die simpele keuze voor mijn werk veel mensen aan het denken zet. De ruimte was gevuld met mensen die plotsklaps aan hun eigen keuzes begonnen te twijfelen. Ik schaamde me natuurlijk wel een beetje, want stiekem ben ik een held op sokken. Maar het geeft zóveel voldoening als het lukt om elkaar te inspireren en met elkaar samen te werken.

4. Je passie volgen

Aansluitend op mijn vorige punt, want deze is zo vanzelfsprekend dat ik hem bijna zou vergeten te melden. Jij bent de ontwerper van jouw werk. Jij volgt je hart en maakt je producten met passie. Ook bepaal je de normen en waarden van jouw bedrijf. Alles waar je je ooit aan hebt geïrriteerd toen je bij andere bedrijven in dienst was kan jij nu anders doen.

5. Hulp uit onverwachte hoeken

Het is de realiteit dat niemand een perfect bestaan leidt. Dat weten we allemaal wel, en toch beantwoorden we de vraag 'hoe gaat het' altijd standaard met 'goed'. Maar het is ook best wel oké als het even niet oké gaat. Als je een keer realistisch bent wordt dat, soms tot mijn verbazing, gewoon gewaardeerd. Sterker nog, verre familie, vage bekenden of wildvreemden zijn evengoed bereid je te helpen. Zelfs de mensen die aan de andere kant van de wereld wonen. Op instagram is er bijvoorbeeld een artists supporting artists mentaliteit ontstaan, en biedt men elkaar een podium om elkaar zo te steunen. 

6. Je ontmoet exotische mensen

Ik kom uit zo'n welgestelde gemeente met alleen maar nette villa's en rijtjeshuizen. In zo'n rijtjeshuis woon ik. Binnenkort niet meer, want dan degradeer ik naar een appartement in een ander dorp en woon ik eindelijk op mezelf. De gemeente waar ik ben opgegroeid is volgens mij een van de minst diverse plekken in Nederland op cultureel gebied. Behalve dat lijkt iedereen hetzelfde te doen. De kinderen dragen een gestileerde outfit en gaan naar hockey of voetbal. De ouders zijn opgepoetst en shoppen kennelijk allemaal bij dezelfde kledingzaak. Beide ouders werken en hebben zo'n ondefinieerbare baan (iets in het Engels) waar ze goed mee verdienen. Ze hebben nanny's om op de 2-3 kinderen te passen, en een schoonmaakster om het huis te boenen. Ze tennissen bij de fancy tennisbaan in het bos. Er staan minstens 2 auto's voor de deur. Iedereen heeft een e-bike. En een grote mond.
Ik hoef waarschijnlijk niet meer uit te leggen dat iedereen die van dit plaatje afwijkt al exotisch is in mijn ogen. Het leuke van kunst is dat het mensen met allerlei verschillende achtergronden aanpreekt. Zo ontmoet je vanzelf mensen die je niet gewend bent. Daarbij verkoop ik mijn kaarten in een shop-in-shop waar meerdere ondernemers onder één dak zitten. Hun beroepen lopen totaal uiteen, en hun type klanten dus ook. Er wordt van alles verkocht: Van babykleertjes tot kinky lederen mondmaskers (om even twee uitersten te noemen). Ik kan iedere ondernemer aanraden om te starten in zo'n omgeving: Ondanks dat iedere ondernemer anders is hebben ze je allemaal wat nuttigs te vertellen. Ook is het een geweldige kans om jouw doelgroep te leren kennen.

7. Je komt op bijzondere plekken

Met je bedrijf kom je op plekken waarvan je nooit had kunnen verzinnen dat je daarnaartoe zou gaan (je wist zelfs niet eens dat het bestond). Ik had er bijvoorbeeld geen idee van dat er een pontje vaarde naar het eiland Tiengemeten in Zuid-Holland, en dat dat zo'n bijzonder natuurgebied is waar je heerlijk een dagje uit kan. Als ik die dag geen afspraak met Natuurmonumenten had, had ik het eiland waarschijnlijk nog niet 'ontdekt'. Als ik op Facebook geen oproep had gedaan aan fotografen had ik Uil Topia niet leren kennen en had ik hun uilen en roofvogels nooit in het echt gezien. Als ik diezelfde oproep niet had gedaan had ik ook nooit met een andere fotograaf, Kirsten Karline Fotografie, samen op een willekeurige super gezellige kerstmarkt gestaan in Roelofarendsveen. Via een klant ben ik op bezoek geweest bij dierenasiel Offem in Noordwijk, en kan ik binnenkort exposeren in een bibliotheek in Oegstgeest. En, door een samenwerking mag ik binnenkort op bezoek bij Egelbescherming Nederland.

8. Nee wordt ja, en ja wordt nee

Vanaf het moment dat je een bedrijf hebt zeg je ja tegen dingen die je eerst als onmogelijk bestempelde. Je gooit jezelf in het diepe. Ineens kan jij bepalen hoe je een groot deel van je werk en leven gaat inrichten, en je gaat dingen doen die je eerst niet durfde om het tot een succes te maken. Tegelijkertijd moet je jezelf beschermen tegen dingen die je niet wil of dingen die jou en je beoogde bedrijf in de weg staan. Dat betekent bijvoorbeeld soms dat je een opdracht afwijst die niet in jouw straatje past, hoe moeilijk dat ook is (want geld). Sla je eenmaal een verkeerde weg in, dan riskeer je dat er meer opdrachten volgen die ook niet in jouw straatje passen. Dat is mijn ervaring tenminste. Je traint jezelf dus om sterker in je schoenen te staan.

9. Geen standaard collegiale verplichtingen

Dan iets heel anders. Die doorsnee bedrijfsborrels, onzinnige festiviteiten en dure etentjes waarbij de baas indruk probeert te maken op zijn werknemers hoef je niet meer mee te maken. Voortaan kan je laten zien wat collegialiteit écht betekent: Een leuke samenwerking met een andere ondernemer bijvoorbeeld waar iedereen baat bij heeft, of gewoon iets gezelligs doen met een collega-ondernemer buiten het werk om. Hét moment om even je hart te luchten, want voor de ander is de situatie oh zo herkenbaar. En ook nog eens super leerzaam!

10. Je leert veel meer

Wanneer je in loondienst werkt focus je vaak op één vakgebied binnen een bedrijf. Als je zelf een bedrijf begint ga je je verdiepen in alle onderdelen die daarbij komen kijken. Zelf vind ik het niet leuk om bijvoorbeeld administratie bij te houden of belastingaangifte te doen, maar aan de andere kant leer ik wel een beetje hoe de Nederlandse economie in elkaar steekt. Zonder bedrijf had ik waarschijnlijk mijn Facebook profiel verwijderd, en was ik nooit aan instagram begonnen. Sociale media zorgen voor veel stress, maar ik heb er ook veel van geleerd - deze dingen zijn nou eenmaal een groot onderdeel van onze maatschappij geworden, en het is interessant om te zien hoe het zich ontwikkelt. Tenslotte had ik nooit zoveel geweten over auteursrecht, klimaat, duurzaamheid, dierenwelzijn en natuur als ik niet was gaan tekenen.

11. Je ontdekt details en het belang daarvan

Punt 11 valt eigenlijk onder het vorige punt, maar deze zou ik toch graag even apart willen benoemen. Ik heb nog nooit zo goed naar dieren gekeken als toen ik ze ben gaan tekenen. Sommige dingen zijn me nog nooit eerder opgevallen. Dat een Kievit niet zwart met wit is bijvoorbeeld, maar dat het verenkleed nog veel meer kleuren heeft zoals groen, paars, rood en blauw. Of dat een ijsbeer eigenlijk maar piepkleine oogjes en oortjes heeft. Elk haartje, schubje en puntje is wat het dier precies dát dier maakt. Als je wat verder uitzoomt heeft dat dier ook weer een specifieke plek in een groter organisme; de aarde. Nog verder weg is onze planeet een heel klein maar toch heel significant en bijzonder puntje in het heelal.
Details worden vaak weggelaten in de kunst waarna alleen de essentie overblijft, maar naar mijn mening ligt de essentie juist in die details en hoe ze samenwerken. De natuur is een gedetailleerd ingewikkeld iets waar alles met elkaar verbonden is. Ik vergelijk het altijd met een kleed: Trek je er een draad tussenuit, of laat je een draad weg, dan verliest het kleed zijn stevigheid en gaat het rafelen. Er weer netjes een nieuwe draad in zetten om het te herstellen is bijna onmogelijk. Daarom telt ieder detail in mijn tekening.

12. Je ontdekt je plek

Je wordt er een beetje spiritueel van. Of juist down to earth? Hoe dan ook, de afgelopen tijd heb ik heel veel docu's, films en boeken versleten die met de onderwerpen natuur, dierenwelzijn, voeding, duurzaamheid en de mens te maken hebben (eerder las ik nooit een boek, kan je nagaan). Ik heb het in een ander punt al een beetje benoemd, maar door je met deze onderwerpen bezig te houden leer je je plek kennen binnen jouw ecosysteem. De mens is op zijn zachtst gezegd best wel ontheemd. We leven nu op een kluitje in een jungle van beton, met kunstmatig licht, we werken van 9 tot 6, vullen ons leven met meer bezittingen dan we ooit nodig hebben, en kopen voedsel in de supermarkt waarvan we niet eens weten waar het vandaan komt. Binnen korte tijd heeft onze diersoort zichzelf in een onnatuurlijke omgeving geplaatst die nog het meeste weg heeft van een fabriek. Dat zorgt voor stress. Niet alleen bij ons, maar het hele ecosysteem heeft eronder te lijden. Niet dat vroeger alles beter was, toen waren we wat minder hygiënisch en hadden we nog geen vaccins uitgevonden bijvoorbeeld. Maar in de huidige situatie kan je je afvragen wanneer de volgende pandemie of klimaatramp de kop op steekt.
Mocht je nou denken 'sjonge, we zijn verdoemd', dan klopt dat. En mocht je denken 'we kunnen dit nog oplossen', dan heb je ook gelijk. Hoe jij ermee omgaat is een keuze. Maar weet wel dat ideeën net zo besmettelijk kunnen zijn als een virus. In zeker opzicht ben je vrij om jouw levensstijl te bepalen. Het is tegenwoordig ook veel minder moeilijk om dat te doen: Duurzame of plantaardige alternatieven zijn bijvoorbeeld al zo populair dat ze in doorsnee winkels te verkrijgen zijn, en via internet is er genoeg informatie over te vinden. Denk nou niet dat jouw goede gedrag niet significant is. Je beseft je waarschijnlijk nog niet half zo goed hoe inspirerend jij bent voor je omgeving. Heb wat meer vertrouwen in jezelf. Als ik het kan, kan jij het zeker.

13. Afgezien van de risico's zijn er alleen maar voordelen

Ja, duh?! Te geinig om niet te delen, en een mooie afsluiter. Deze zin kwam ik tegen doen ik zocht naar wat anderen nou de voordelen vinden van een eigen bedrijf. Het was heel serieus bedoeld, maar natuurlijk blijven er alleen voordelen over als je de nadelen even wegdenkt. Het is tegelijkertijd datgene wat je letterlijk moet doen: Gewoon doorgaan alsof je gek bent. Als jij er niet in gelooft, wie dan wel?
Bedankt voor het lezen!
Ook iets iets te melden wat super cliché is? Deel je reactie hieronder.
2 Reacties
Koenraad De Mol link
12/8/2020 20:27:28

Eerlijk en inspirerend artikel. Moedig om je zo bloot te geven maar dan wel mooi dat mensen je feliciteren dat je je droom waarmaakt.
Bij ons zeggen ze, goed bezig en doe zo verder.
Af en toe zal je nog wel een berg moeten beklimmen maar soms wacht er op de top een nieuwe, positieve verassing op je te wachten.

Antwoord
Lonneke Grimbergen
13/8/2020 17:23:04

Dankjewel! Precies, je weet nooit wat voor goede verrassingen er nog te wachten staan. Opgeven is zonde. :)

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Hoe is het om kunstenaar te zijn?

    Artikelen over mijn ervaring als ondernemer, kunstenaar en mens.


    ​Pastel en tekenen
    Wat is pastel?
    Hoe teken ik een dier?
    ​
    ​Dieren tekenen met pastelkrijt: Mijn 11 geheimen

    Kunst en betekenis
    Verhalend hyperrealisme
    Ouroboros en mijn logo

    Ondernemer en kunstenaar
    Wat je nou echt doet op een doorsnee dag als kunstenaar
    Life as an artist is brutal (NL)
    Life as an artist is full of wonder (NL)


    Overig
    Onze beagle Joppe​

Producten

Wildlife originelen
​Opdracht
Dierenkaarten
Dierenposters
XL kaarten

Over mij

Wie is Lonneke?
​Blog

Support

Contact
​Betaling
Verzending
Hoe werkt de webshop?
​Verkooppunten
​Verkooppunt worden
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Foto
Verzending binnen Nederland en België
TOTALE INGEZAMELDE BEDRAG VOOR GOEDE DOELEN:
Gedoneerd aan: Stichting hulp en herplaatsing huisdieren, Stichting Egelbescherming Nederland, Stichting De Paardenkamp, Stichting Leeuw, Dierenasiel Offem, Animals Australia, Mijn Stukje Natuur: Onze tiny forest, World Animal Protection, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Omroep Groen, PvdD, WE ARE
Foto
© Lonneke Grimbergen 2021. The contents of this website may not be altered and/or used elsewhere.
  • Home
  • Over mij
  • Webshop
    • Hoe werkt de webshop?
    • Productinformatie
    • Algemene voorwaarden
    • Privacyverklaring
    • Wholesale
  • Verkooppunten
  • In opdracht
    • Prijslijst
    • Geschikte referentiefoto
  • Blog
  • Contact