Nee, en ben ook niet van plan dat in de toekomst te doen omdat het niet bij mij past. Gelukkig zijn er online heel veel cursussen pasteltekenen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cursussen van Leontine van Vliet of Realisme in Portret.
Kan je me advies geven over tekenen, materialen of een bedrijf beginnen?
Helaas, daar heb ik geen tijd voor. Gelukkig kan je via Google heel veel informatie vinden. :) Doe vooral wat bij jou past, want een bedrijf beginnen werkt voor iedereen anders! Mooie tekenmaterialen kan je aanschaffen op de website van Realisme in Portret, daar vind je ook advies.
Waar laat je je kaarten bedrukken? Waar koop je materialen in?
Daar geef ik helaas geen antwoord op. Ik zou je vooral willen aanmoedigen om zelf op zoek te gaan naar leveranciers, zodat jouw producten straks helemaal authentiek zijn!
Kan ik jouw kaarten of andere producten verkopen in mijn winkel of webshop?
Als we een match blijken te zijn, zeker! Kijk voor meer informatie op de pagina Wholesale.
Kan ik als bedrijf een tekening of producten op maat laten maken?
Ja, neem hiervoor even contact met mij op. Let op, er kan een wachtlijst zijn. Ik heb maar twee handen. :) Klik hier om alvast meer te lezen.
Wanneer komt een nieuwe tekening beschikbaar als kaart of poster?
Als ik een tekening af heb komt deze niet meteen beschikbaar als kaart of ander product. Deze moeten namelijk in grote oplage geproduceerd worden - wanneer ik een 'voorraad' tekeningen heb kan ik de order plaatsen.
Hoe krijg je je potloodpunten zo scherp?
Ik slijp mijn pastelpotloden met een afbreekmes. Eerst verwijder ik het hout rondom de punt, en de punt maak ik daarna nog scherper op een stukje schuurpapier.
Waar draait je website op?
Op Weebly en Ecwid.
Hoe blijft de achtergrond van je tekeningen zo wit?
Met een kneedgum! Tijdens het tekenen dep en veeg ik de achtergrond continu schoon.
Waar maak je je productfoto's mee?
Met een Samsung Galaxy S10, natuurlijk licht en nabewerking in Photoshop.
Hoe digitaliseer je je tekeningen?
Met de scanner van de Epson Workforce en nabewerking in Photoshop.
Heb je kunstacademie gedaan?
Nee, ik ben autodidact. Ik heb geen kunstacademie gedaan of cursus gevolgd (en nee, ook geen YouTube tutorials). Ik leer veel beter door dingen zelf uit te proberen. Vallen en opstaan dus. :)
Hoe duurzaam is lonneke grimbergen art?
Mijn producten zijn gemaakt van verantwoorde materialen, zoals papier van landbouwafval en biologisch Fairtrade katoen.
Opbrengsten die ik kan missen doneer ik aan organisaties met oog voor dieren of natuur.
Samenwerkingen en partners met oog voor natuur.
Jouw bestelling wordt verpakt tussen hergebruikte en/of gerecyclede materialen.
Jouw aankoopbedrag komt op een groene rekening (Triodos).
Wat stelt je logo voor?
Een draak of slang die in zijn eigen staart bijt, is een van de oudste mythische symbolen ter wereld. Het symboliseert het eeuwige leven, eenheid en balans, en de cyclische aard van de natuur. Dit inspireert me, en daarom heb ik Ouroboros gekozen om te symboliseren waar ik voor sta.
Hoe ben je je bedrijf begonnen?
Ik ben oorspronkelijk afgestudeerd als archeologe aan de Universiteit Leiden. Een carrière in de archeologie was alleen niet voor mij weggelegd. Eigenlijk heb ik altijd al iets met mijn hobby willen doen, maar in 2019 durfde ik de stap pas officieel te zetten. Ik schreef me in bij de KVK als wildlife artist. Lees hier meer.
Luizenleventje als kunstenaar?
Haha echt niet! Een werkweek van 60+ uur is voor mij geen uitzondering. Er gaan natuurlijk veel uren tijd zitten in het maken van tekeningen, maar dan ben je nog niet klaar. Er veel meer kijken bij een bedrijf, zeker als je alles in je eentje doet: Een website, bestellingen, sociale media, marketing, inkoop, bestanden opmaken voor de drukkerij, administratie, etc.
Welke materialen gebruik je?
PanPastel
Soft pastelkrijt (van o.a. Rembrandt)
Harde pastelkrijt
Pastelpotloden (van o.a. Derwent en Faber-Castell)
Papier van Clairefontaine Pastelmat
Om te blenden: PanPastel sofft tools en colour shapers (penselen met siliconen punt)
Om te slijpen: Afbreekmes en schuurpapier
Hoelang werk je aan een tekening?
Ik heb zo'n 5 uur nodig voor een mini tekening, en 40 uur voor een A3 formaat. De tijdsduur het is geheel afhankelijk van het onderwerp, grootte, kleuren, en texturen. Eerst maak ik een schets. Daarop breng ik een basic 'onderschildering' aan. De eerste laagjes krijt dus. Vervolgens is het een kwestie van meerdere laagjes details aanbrengen, haartje voor haartje, schubje voor schubje.
Heb je veel geduld?
Veel mensen denken dat ik heel veel geduld heb omdat ik zoveel tijd aan tekenwerk besteed. Nou nee, eerlijk, bij elke tekening heb ik het gevoel 'ik kan niet wachten tot dit af is'. Het is eerder een combinatie van fanatieke vasthoudendheid en perfectionisme. Daarbij, wanneer ik een idee in mijn hoofd heb dan doe ik het liever gisteren dan vandaag. Ik heb dus "geduld" als het resultaat het waard is.
Teken je na van een foto?
Ik gebruik een of meerdere foto's als referentie voor mijn tekeningen, en gebruik mijn fantasie. Een foto exact kopiëren doe ik niet (tenzij dat gewenst is), ik streef altijd naar een beter resultaat.
Eet je dieren?
Nee. Ik eet volledig plantaardig. Tekenen heeft mij veganist gemaakt. Het klinkt misschien gek, maar door zoveel uren intensief bezig te zijn met een wezen krijg je een band met dat dier. Dat is het moment waarop ik het niet meer voor mezelf kan verantwoorden om iets van dat dier te consumeren of gebruiken. Via klanten maakte ik kennis met het begrip ‘veganisme’ en ben ik me hierin gaan verdiepen. Er is tegenwoordig zoveel informatie te vinden over een plantaardige levensstijl, en het aanbod alternatieve producten is enorm. Ik voel me op geen enkele manier afhankelijk van dierlijke producten.